Trefas i köket

Jag har vänt mig till en elektriker i Bollnäs, och han kan även hjälpa till i Söderhamn med omnejd. Nu fungerar allt perfekt! När jag köpte ny induktionshäll fick jag be en elektriker om hjälp att sätta in trefas i köket. Han drog en kabel från elcentralen så att jag fick rätt effekt och kan använda spis och ugn utan att proppen hela tiden går. Innan hade jag en sådan här gammal spis med hederliga plattor men så renoverade jag och köpte nytt. Bara för att upptäcka att det var enfas i köket och till min nya köksutrustning behövdes det trefas. Han drog snabbt en kabel från elcentralen och löste problemet på nolltid. Jag kan nu använda min nya induktionshäll utan att det proppen går.

Vet ni skillnaden mellan enfas och trefas? Trefas är den ström vi oftast har i vårt hushåll och det är för elektriska apparater av medelstor effekt, såsom ugnar, kylskåp och tvättmaskiner. Men förr så fanns inte det och många äldre fastigheter måste uppgraderas. Enfas används för lite mindre elektriska apparater som t ex strykjärn och lampor. Industriella processer kräver ofta mycket elektricitet och då brukar man ha 400-volt el, det vill säga fyra gånger så mycket som hushållselen. Större elektriska apparater som till exempel torktumlare och värmeelement klarar inte av bara enfas och behöver därför trefas. Jag vet att detta kan verka krångligt om man inte är insatt men i korta ordalag så innebär det att om du bor i en gammal villa eller lägenhet så är det förmodligen enfas, och då behöver du byta den när du köper nya vitvaror, spis, tvättmaskin och så vidare.

Hur som helst så kan jag slå ett slag för denne elektriker, han gör ett bra jobb och tar inte mycket betalt för sina tjänster. Ha det bäst!